Vi har haft husvagn i över 30 år, sedan försommaren 1986.
Det började med att vi 1985 hyrde en husvagn i tre veckor och drog till Öland med hela familjen. Det var en massa man fick lära sig mycket plötsligt. Dels var det massa om hur vagnen skulle kopplas och hur man skulle få den på plats när man skulle övernatta och koppla ifrån. Att få i gång kylskåpet på gas samtidigt som man kämpade med att få ekipaget någorlunda i horisontalt läge kunde vara rätt stressande, för förtältet måste ju upp snabbt i regnet etc.
Men det upplevdes i alla fall som trevligt eftersom även sönerna tyckte det var spännande och tog del i jobbet. Matlagningen anpassades till situationen och blev oftast mycket enkel eller på någon restaurang.
Vi började rätt försiktigt med att besöka Gustavsberg naturistcamping. Dels tänkte vi att det är bäst att inte åka för långt innan vi upptäcker vad vi har missat att ta med på resan. Dels hade Ingrid och jag blivit naturister hösten 1984 då jag hade varit där på badet och blivit medlemmar i naturistföreningen Bergslagens Solsport. Gustavsbergs naturistcamping var föreningens camping. Campingen var jättetrevlig och det fanns många barn i samma ålder som våra killar. De fann sig snart till rätta och vi hade heller inga problem. Vi blev kontaktade och inviterade till gemensamma måltider på kvällen. Vi blev kvar nästan hela veckan innan vi tog vägen hemom för komplettering av utrustning och proviant innan vi reste till Öland.
Kalmar och Öland var trevlig och vi undersökte ön från Byxelkrok, Borgholm och Solliden till Ottenby och Långa Jan. De tre veckorna med en hyrd vagn slutade med att vi köpte en likadan i 1986 hos Caravan nära Torshälla.
Sedan dess blev det husvagnssemestrar i många år. Vi skaffade ganska snart fast plats på Gustavsberg och blev ganska snart involverad i ungdomsarbete och i ledning av camping-platsen och föreningsstyrelsen. Det var mycket att lära sig och mycket intressant. Mycket som man aldrig hade tänkt på tidigare.
I åren som följde blev det många resor. Den längsta tog oss ända upp till Öksfjord via Kiruna och Tromsö för besök på Loppa och den västligaste gick till Nordfjord och Ålesund. Det blev även resor till Tavelsjö vid Umeå och Dalarna. Men mest blev det säsongscamping på Gustavsberg fram till år 2000 då jag avgick som sekreterare i föreningen.
Det var även då som vi tyckte vi hade fått nog av Gustavsberg. Vi hade varit där varje sommar från 1985 till 2000. Vi ville göra något annat och våra söner ville inte längre följa med dit.
Jag var ju fortfarande naturist och satt även i styrelsen för Sveriges Naturistförbund som vice ordförande och ansvarig för IT och webb. Jag avgick 2017 tillsammans med Inge Gullander. Vi hade då suttit styrelsen i 21 resp 35 år. Under den tiden besöktes ju naturistanläggningar i Sverige och i utlandet men inte alltid med husvagn.
Under vintrarna hade vi vagnen i en lada i närheten. Det hade vi i de första 10 åren eller så och det var ju riktigt bra! Men så sålde Kronte sitt Solhem och de nya ägarna ville bygga om ladan till stall för sina hästar. Så, jag fick fixa en ställning med presenning i trädgården och det gick ju det också.
Husvagnen var Kabe Smaragd 540 med trevlig ljus inredning. Det gick alldeles utmärkt att leva och sova två vuxna och två barn i den. Det lilla kylskåpet var ofta smockfullt men det klarade sig – det var ju inte större! Ibland sov vi alla fyra framme i vagnen, men för det mesta sov killarna i bakändan där det var en fast säng och en koj som kunde hängas upp under taket när den inte var bruk.
I och med att vagnen endast hade en axel var den mycket smidig att manövrera och parkera. Den vägde 1240 kg och kunde dras av alla de bilar vi hade.
När killarna vuxit upp och det bara var Ingrid och jag som var ute med husvagnen, sov Ingrid där bak och jag sov i framändan utan att bädda upp. Hundarna som på golvet.
Vi sålde husvagnen i 2017 till en Gustavsbergscampare. Det var då ganska skönt att slippa bekymra sig för vagnen under regniga vintrar och man slapp att köra vagnen till bilprovning och service etc. Ett bekymmer mindre men vi saknar den ibland i alla fall.